Przeprowadzka zwyczajowo kojarzy Ci się z zamieszaniem, problemami i… stratami? Być może po prostu nie wiesz, jak się za nią zabrać. Dlatego dziś opowiemy Ci trochę o tym, jak przygotować do przeprowadzki Twoje szklane rzeczy.

Przeprowadzamy kuchnię

Najwięcej tego rodzaju rzeczy jest w kuchni. Z doświadczenia wiemy, że patrząc na sposób pakowania rzeczy do tego pomieszczenia można zobaczyć, czy ktoś przeprowadza się pierwszy czy kolejny raz.

Średnio w życiu Amerykanie przeprowadzają się 11,7 razy. Polacy zamykają stawkę procentową, gdyż w ciągu roku przeprowadza się jedynie 1,4% z nas. Nic więc dziwnego, że nie potrafimy dobrze pakować kuchennych rzeczy. Zwłaszcza, gdy są szklane.

Kubki i talerze

Najważniejsze w przeprowadzce kuchni jest zabezpieczenie szkła, często pakowane są przedmioty warte wysokiej ceny. Talerze nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z innymi talerzami itp. Do tego stabilny karton i folia bąbelkowa – to podstawa.

Istotną rolę odgrywa też to, w co pakujemy talerze. Można zrobić to, owijając je w gazetę, jednak wówczas narażamy się na problem z pobrudzeniem naszych naczyń. Dlatego warto zainwestować w specjalne folie, które nie tylko pozwolą nam zaoszczędzić miejsce, gdyż lepiej chronią przy mniejszej grubości, ale także nie będą niszczyły naczyń.

Rzeczy ponadgabarytowe

A co zrobić, gdy przy przeprowadzce kuchni, mamy do czynienia z rzeczami dużymi, ciężkimi lub nieporęcznymi?

  1. Zawinięcie w folię bąbelkową będzie jedynym wyjściem;
  2. Nie wolno pakować ich razem, najlepiej przewozić osobno w kartonach;
  3. Wszystkie pokrywki i części ruchome trzeba zawinąć i zapakować oddzielnie.

Dzięki stosowaniu się do takich rad i przygotowaniu, uda się uniknąć nieuniknionego, czyli zniszczenia zastawy stołowej lub pobicia ulubionego kubka. Dodatkowo na kartonie trzeba napisać, gdzie jest góra oraz oznaczyć, że zawartość jest wrażliwa i nie wolno nią rzucać. Wówczas kuchenne skarby będą bezpieczne.

5.0
01